Kinesiologie is geschikt voor iedereen: van kind tot hoogbejaard. Het is een lichaamsgerichte therapie waarbij ik via spiertesten, disbalans in het lichaam identificeer. Jouw spieren dienen als woordvoerder voor jou lichaam, Ik werk holistisch, dit betekent dat ik jouw symptomen gebruik om op zoek te gaan naar achterliggende oorzaken van je klachten op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Middels diverse technieken stimuleer ik het natuurlijke genezingsproces van je lichaam. Ik leer je weer om te gaan met stress in de breedste zin van het woord: stress op het gebied van fysiek functioneren, voeding en op mentaal vlak. Zodat je na de behandeling(en) beter kunt omgaan met stress en flexibel kunt omgaan met wat er op je pad komt in je dagelijkse leven. Je creëert meer rust in je hoofd en lichaam en komt in je eigen kracht te staan.
Coaching is een belangrijk onderdeel van de behandeling en mede hierdoor begeleid ik je naar herstel in persoonlijke groei of verandering in levensstijl en gedachtepatronen. Kinesiologie kan ook worden ingezet als gezondheidspreventie. De nadruk ligt op de bevordering van een algeheel gevoel van welzijn, evenwicht en balans.
Geschiedenis van kinesiologie
Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze die zich richt op het gebruik van spiertesten om blokkades in het lichaam op te sporen, te corrigeren en de energiestroom in het lichaam te herstellen. De geschiedenis van kinesiologie gaat terug tot de jaren 1960, toen de Amerikaanse chiropractor Dr. George Goodheart begon te experimenteren met spiertesten om de gezondheidstoestand van zijn patiënten te evalueren.
Goodheart ontdekte dat spieren niet alleen gebruikt werden om beweging te produceren, maar ook belangrijke informatie gaven over het functioneren van het lichaam. Hij ontwikkelde de techniek van toegepaste kinesiologie, waarbij hij spiertesten gebruikte om de spieren te evalueren op hun kracht of zwakte en zo een diagnose te stellen van de oorzaak van de gezondheidsproblemen van zijn patiënten.
In de jaren 1970 begon de populariteit van kinesiologie te groeien, vooral onder chiropractors, acupuncturisten en andere alternatieve genezers. Er werden verschillende varianten van de techniek ontwikkeld, waaronder Touch for Health, een eenvoudiger vorm van kinesiologie die bedoeld is voor het grote publiek.
In de jaren 1980 en 1990 werd kinesiologie verder ontwikkeld en uitgebreid met nieuwe technieken en toepassingen. Er werden opleidingen en certificeringsprogramma’s opgezet voor kinesiologen en de techniek werd geïntegreerd in verschillende vormen van alternatieve geneeskunde.
Hoewel kinesiologie niet wordt erkend als een medische behandeling door de reguliere geneeskunde, zijn er veel mensen die er baat bij hebben!
Spiertesten: de basis van kinesiologie
Bij de spiertest wordt gebruik gemaakt van de spierspanning om te bepalen of het lichaam in evenwicht is. Hierdoor worden spieren de spreekbuis van jouw lichaam en geest, door gebruik te maken van verschillende spiertesten laat ik hen “spreken”.
De spiertest start waarbij ik je arm of been vasthoudt en je vraag om een bepaalde beweging of positie aan te nemen. Door zachte druk te geven op deze arm- of beenspier meet ik of de spier voldoende energie heeft om de druk te weerstaan. Als je spier sterk genoeg is om de druk te weerstaan, wordt dit beschouwd als een teken dat je lichaam in evenwicht is. Je spieren zijn krachtiger wanneer je lichaam gezond is. Als de spier zwak test en je bent niet in staat is om de druk te weerstaan, wordt dit beschouwd als een teken dat er een onbalans of blokkade in het lichaam is. Met andere woorden: bij spiertesten wordt het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel aangesproken. Spieren reageren namelijk op stress.
Hierbij wordt uitgegaan van verschillende soorten stress. Niet alleen stress van een deadline op het werk, maar ook invloeden van buitenaf zoals een chemische belasting, trauma’s uit het verleden en bewegingsklachten worden allemaal als stress voor het lichaam aangemerkt (zie het gedeelte over klachten).
Zelfhelend vermogen
Het idee achter kinesiologie is dat je lichaam over een zelfhelend vermogen beschikt en dat dit vermogen kan worden gestimuleerd om het natuurlijke genezingsproces te ondersteunen.
Het zelfhelend vermogen is het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen en te herstellen van ziekte en verwondingen. Het is een ingebouwde functie van het lichaam en het is afhankelijk van een goede werking van het immuunsysteem, de bloedsomloop, de ademhaling, de spieren en andere fysiologische processen. Kinesiologie beoogt om de communicatie tussen deze verschillende systemen in het lichaam te verbeteren en te optimaliseren.
Wanneer het lichaam gezond is, functioneert het zelfhelend vermogen op optimaal niveau en kan het snel en effectief reageren op veranderingen en uitdagingen. Echter, als het lichaam onder stress staat, uitgeput is of niet optimaal functioneert, kan het zelfhelend vermogen worden belemmerd en kan het lichaam ziekte of verwondingen niet effectief aanpakken. Door het verbeteren van de communicatie tussen de verschillende systemen in het lichaam en het verminderen van blokkades, kan het zelf herstellend vermogen van het lichaam worden gestimuleerd en kan het natuurlijke genezingsproces worden bevorderd.
Er zijn verschillende manieren om het zelfhelend vermogen te versterken, zoals door een gezonde levensstijl te onderhouden, voldoende slaap te krijgen, stress te beheersen en een gezond dieet te volgen. Kinesiologie richt zich specifiek op het versterken van het zelfhelend vermogen van het lichaam.
Driehoek van gezondheid
Ik werk vanuit een holistisch oogpunt, waarbij ik niet alleen kijk naar de specifieke klachten, maar naar de mens achter de klachten: de totale jij! De mens is een geheel van structuur, psyche en chemie en deze aspecten zijn nauw met elkaar verbonden, als zijden van een driehoek. Ze werken samen om de gezondheid en het welzijn van jou als geheel te bepalen. Daarom werken we in Kinesiologie met de driehoek van gezondheid: voor mij een roadmap die inzicht geeft waar de klachten in je lichaam ontstaan.
De drie aspecten zijn als zijden van een driehoek en zijn:
- Structuur (van het lichaam) zoals spieren, botten, pezen, organen en huid, maar ook reflexen en zintuigelijke waarneming
- Psyche zoals emoties, gedrag, trauma en gedachten
- Chemie zoals allergieën en intoleranties, hormonen, immuunsysteem, werking organen, voeding, invloeden van buitenaf (zoals energie van mensen), straling, meridianen
Alle zijden van de driehoek hebben invloed op elkaar. Wanneer er drie gelijke zijden zijn betekent dat dat je lichaam in balans is. Als één zijde uit balans is, kan dit leiden tot verstoringen in de andere twee zijden. Bijvoorbeeld, emotionele stress kan leiden tot fysieke klachten en mentale uitputting. Omgekeerd, een fysieke klacht kan leiden tot emotionele en mentale problemen. Ongemakken, klachten en ziektes zijn dan ook vaak een signaal dat het lichaam uit balans is.
Het doel van de kinesiologie is om de balans te herstellen tussen de drie zijden, dat je driehoek weer in evenwicht is, drie gelijke zijden. Op deze manier kan het zelfhelend vermogen van het lichaam optimaal functioneren en bereik je een optimale gezondheid en welzijn. Je lichaam weer terug in balans!
Benieuwd wat ik als kinesioloog voor jou kan betekenen?